Vores Historie - en animationsfilm om børn i en globaliseret verden, DVD

I efteråret 2004 samarbejdede Produktionsforlaget med Katrine Faber om en intensiv fortælle-workshop med en gruppe børn fra Gjellerupskolens SFO. Udgangspunktet var den vigtige rolle fortællinger spiller i alle kulturer: at dele historier med andre giver en følelse af fællesskab og danner ramme om vores måde at forstå os selv i relation til den verden, vi lever i. Fratages vi muligheden for eller evnen til at fortælle, kan vi opleve at miste forbindelsen til os selv, andre og den verden, vi bebor.

Vi brugte den mexicanske modellervoksanimation La Historia de Todos (på dansk: Vores Historie) som omdrejningspunkt for workshoppen og sluttede af med, at børnene lagde danske stemmer til den.

La Historia de Todos er lavet af indianske børn, der for kortere eller længere perioder migrerer jævnligt med deres familier. Gennem modellervoksfigurer fra ugelange, kreative workshops blev børnene i stand til at fortælle deres historier og tilsidst genskabe dem i en fælles livshistorie. Resultatet er animationen, hvor de indianske børn fortæller om deres liv som børn af sæsonarbejdere på tomateksportplantager i det nordlige Mexico.

I La Historia de Todos følger vi gennem et ekspressivt billedunivers de indianske familiers rejse nordpå, livet som daglejere i lejrene, arbejdet i marken, familielivet, minderne fra landsbyen, mødet med de andre børn og afskeden, når sæsonen slutter. Store, abstrakte temaer som globalisering og handel anskueliggøres dermed udfra almene temaer som migration, afsked, ensomhed, etnicitet, mobning, børnearbejde og vold, og tomaten materialiserer, at vi som del af et globalt marked deler en historie med andre mennesker i helt andre dele af verden.

La Historia de Todos har vundet flere internationale priser og var bl.a. udtaget til den anerkendte amerikanske Sundance Festival og Rotterdam Filmfestival.

Instruktør: Blanca Aguerre
Fotograf: Nicolenka Beltrán
Mexico 2002

Produktionsforlagert har udarbejdet et undervisningshæfte, der følger med DVD'en.